Quiz On Single Phase Motor, Electrical Machine Quiz

Hello Guys, welcome back to my blog. In this article, I will discuss quiz on single-phase motor, quiz questions related to the single-phase motor. Electrical machines MCQ with answers.

If you want an article on some other topics then comment us below in the comment section. You can also catch me @ Instagram – Chetan Shidling.

Also read – Electrical Machines Questions And Answers.

Quiz On Single Phase Motor

01. The efficiency rage of the shaded pole motors is

  • (a) 95% to 99%
  • (b) 80% to 90%
  • (c) 50% to 75%
  • (d) 5% to 35%

Ans: d

02. If the capacitor is replaced by resistance in capacitor start induction motor?

  • (a) torque will increase
  • (b) the power is less consumed by the motor
  • (c) In the reverse direction, the motor will run
  • (d) In the same direction, the motor will continue to run

Ans: d

03. The single-phase induction motor power factor is usually

  • (a) lagging
  • (b) always leading
  • (c) unity
  • (d) unity to 0.8 leading

Ans: a

04. The application of shaded pole motos is in?

  • (a) toys
  • (b) hair dryers
  • (c) circulators
  • (d) any of the above

Ans: d

05. The working principle of a hysteresis motor is

  • (a) hysteresis loss
  • (b) magnetization of rotor
  • (c) eddy current loss
  • (d) electromagnetic induction

Ans: a

06. The motor gives the highest starting torque in the following motors?

  • (a) D.C. shunt motor
  • (b) Schrage motor
  • (c) Repulsion start and induction run the motor
  • (d) Universal motor

Ans: b

07. The reluctance motor is preferred for which application?

  • (a) Electric shavers
  • (b) Refrigerators
  • (c) Signaling and timing devices
  • (d) Lifts and hoists

Ans: c

08. In the small lathes, the motor used is usually

  • (a) universal motor
  • (b) D.C. shunt motor
  • (c) single-phase capacitor run motor
  • (d) 3-phase synchronous motor

Ans: c

09. In the tape-recorders which of the following motor is used?

  • (a) Shaded pole motor
  • (b) Hysteresis motor
  • (c) Two value capacitor motor
  • (d) Universal motor

Ans: b

10. A single-phase induction motor is inherently

  • (a)  self-starting with high torque
  • (b)  self-starting with low torque
  • (c)  non-self-starting with low torque
  • (d)  non-self-starting with high torque

Ans: c

11. A Schrage motor can run at

  • (a) zero slip
  • (b) negative slip
  • (c) positive slip
  • (d) all of the above

Ans: d

12. A universal motor can run at

  • (a) A.C. only
  • (6) D.C. only
  • (c) either A.C. or D.C.
  • (d) none of the above

Ans: c

13. For timing and control purposes, which of the following motor is suitable?

  • (a) Reluctance motor
  • (b) Series motor
  • (c) Repulsion motor
  • (d) Universal motor

Ans: a

14. The single-phase induction motor operates at

  • (a) 0.6 power factor lagging
  • (b) 0.8 power factor lagging
  • (c) 0.8 power factor leading
  • (d) unity power factor

Ans: a

15. The auxiliary winding in the split-phase motor is of

  • (a) At the bottom thick wire is placed of the slots
  • (b) At the top thick wire is placed of the slots
  • (c) At the top thin wire is placed of the slots
  • (d) At the bottom thin wire is placed of the slots

Ans: c

16. At the high power factor, which of the following motor operate?

  • (a) Shaped pole motor
  • (b) Split phase motor
  • (c) Capacitor start motor
  • (d) Capacitor run motor

Ans: d

17. The capacitor used for running purposes in a two-value capacitor motor is

  • (a) air capacitor
  • (b) paper spaced oil-filled type
  • (c) ceramic type
  • (d) a.c. electrolytic type

Ans: b

18. The motor which can run on AC. as well as D.C. supply?

  • (a) Universal motor
  • (b) Repulsion motor
  • (c) Synchronous motor
  • (d) Reluctance motor

Ans: a

19. The compensating winding used in A.C motor is employed to

  • (a) reduce the effects of armature reaction
  • (b) increase the torque
  • (c) reduce sparking at the brushes
  • (d) none of the above

Ans: c

20. In time phonographs, which of the following motor is used?

  • (a) Resistance start
  • (b) Capacitor start capacitor run
  • (c) Shaded pole
  • (d) Universal

Ans: c

21. The following motor which has the highest starting torque?

  • (a) Repulsion motor
  • (b) Shaped pole motor
  • (c) Capacitor-start motor
  • (d) Split-phase motor

Ans: c

22. The repulsion-start induction-run motor is usually employed because of

  • (a) good power factor
  • (b) high efficiency
  • (c) minimum cost
  • (d) high starting torque

Ans: d

23. The direction of rotation of the motor in case of shaded pole motor is

  • (a) from the main pole to shaded pole
  • (b) from shaded pole to the main pole
  • (c) either of the above depending on the voltage
  • (d) On the power factor either of the depends

Ans: a

24. Which of the following needs more attention in the case of the high-speed universal motor?

  • (a) End play
  • (b) Air gap
  • (c) Insulation in rotor
  • (d) Balancing of rotor

Ans: d

25. The ceiling fan motor wattage rating is in the range of?

  • (a) 200 to 250 W
  • (b) 250 to 500 W
  • (c) 50 to 150 W
  • (d) 10 to 20 W

Ans: c

26. The running winding in the split-phase motor should have?

  • (a) high resistance and low inductance
  • (b) low resistance and high inductance
  • (c) high resistance as well as high inductance
  • (d) low resistance as well as low inductance

Ans: b

27. In the single-phase motor, if the capacitor is short-circuited?

  • (a) the motor will not start
  • (b) the motor will run
  • (c) In the reverse direction, the motor will run
  • (d) In the same direction, the motor will run at reduced r.p.m

Ans: a

28. In capacitor start single-phase motors

  • (a) the current in the starting winding leads the applied voltage
  • (b) the current in the starting winding lags the applied voltage
  • (c) the current in the starting winding is in phase with the voltage in running winding
  • (d) none of the above

Ans: a

29. The function of the running capacitor in series with the auxiliary winding in a capacitor start and run motors?

  • (a) improve power factor
  • (b) increase overload capacity
  • (c) reduce fluctuations in torque
  • (d) to improve torque

Ans: a

30. The phase displacement between running and the starting winding of the capacitor start motor is near?

  • (a) 10°
  • (b) 30°
  • (c) 60°
  • (d) 90°

Ans: d

31. In a split-phase motor?

  • (a) the centrifugal switch is connected through the starting winding
  • (b) the centrifugal switch is connected through the starting winding
  • (c) the centrifugal switch is connected through both the starting and running winding
  • (d) to control supply voltage the centrifugal switch is connected

Ans: a

32. In single-phase motor, the rotor developed at the starting is?

  • (a) more than the rated torque
  • (b) rated torque
  • (c) less than the rated torque
  • (d) zero

Ans: d

33. The motor which has high starting torque?

  • (a) Capacitor start motor
  • (b) Capacitor run motor
  • (c) Split phase motor
  • (d) Shaded pole motor

Ans: a

34. The motor has a higher power factor?

  • (a) Capacitor run motor
  • (b) Shaded pole motor
  • (c) Capacitor start motor
  • (d) Split phase motor

Ans: a

35. The revolving field is produced in the single-phase induction motor by the use of?

  • (a) inductor
  • (b) capacitor
  • (c) resistor
  • (d) shading coils

Ans: d

36. A centrifugal switch is disconnected with the starting winding when the motor?

  • (a) run for about 1 minute
  • (b) run for about 5 minutes
  • (c) comes to 50 to 70 percent of rated speed
  • (d) comes to 10 to 25 percent of rated speed

Ans: c

37. which of the following motor will be preferred for high starting torque and high speed?

  • (a) Universal motor
  • (b) Shaded pole type motor
  • (c) Capacitor start motor
  • (d) Capacitor start and run motor

Ans: a

38. In the fractional horsepower motor, the starting capacitor value will be?

  • (a) 100 uF
  • (6) 200 uF
  • (c) 300 uF
  • (d) 400 uF

Ans: c

39. The direction of rotation of the motor in repulsion motor?

  • (a) is opposite to that of brush shift
  • (b) As brush shift is it is same
  • (c) is independent of brush shift

Ans: b

40. In a single-phase motor the centrifugal switch

  • (a) isolates auxiliary winding of the motor
  • (b) isolates the main winding of the motor
  • (c) the main winding of the motor is reconnected
  • (d) the auxiliary winding of the motor is reconnected

Ans: a

41. In the capacitor-start single phase induction motor, if the capacitor replaced by an inductor of equivalent reactance value. It will?

  • (a) start and then stop
  • (b) start and run slowly
  • (c) start and run at rated speed
  • (d) not start at all

Ans: d

42. The motor used in the mixer?

  • (a) Repulsion motor
  • (b) Reluctance motor
  • (c) Hysteresis motor
  • (d) Universal motor

Ans: d

43. The motor which is self-starting?

  • (a) Split motor
  • (b) Shaded-pole motor
  • (c) Reluctance motor
  • (d) None of these

Ans: b

44. Burning out of windings in the motor is due to?

  • (a) short-circuited capacitor
  • (b) capacitor value hiving changed
  • (c) open circuiting of the capacitor
  • (d) none of the above

Ans: a

I hope this article”quiz on single phase motor” will help you all a lot. Thank you for reading. If you have doubt related to this article “quiz on single phase motor” comment below.

Also, read:

Chetan Shidling

Learning Addicted, Engineer, Blogger, YouTuber, Content Writer, Google Adsense Expert, SEO Expert, Digital Marketer, Web Developer, App Developer, Cloud Computing, and a lot more...